Veneen voi rakentaa myös itse

Uudet veneet ovat kalliita, koska veneet valmistetaan pieninä sarjoina ja käsityön osuus on veneenrakennuksessa suuri. Omien toiveiden mukaista venettä ei välttämättä löydy markkinoilta. Itse tekemällä saa sellaisen kuin haluaa.

Rakennusmateriaalit rautakaupasta

Perinteisesti veneet on rakennettu puusta, mutta ihan ensimmäiseksi ei kannata ryhtyä veistämään venettä mänty- tai kuusilaudasta. Vaneriveneen rakentaminen on huomattavasti yksinkertaisempaa ja vähemmän työlästä. Hyviä rakennusohjeita voi ladata netistä, sekä ilmaisia että maksullisia.

Vaneriveneitä voi rakentaa kahdella tapaa, perinteisellä ja uudemmalla menetelmällä. Perinteisessä menetelmässä kasataan ensin veneen runko muotokaarista, perälaudasta, parrasrimoista ja muista rimoista ja sen jälkeen kiinnitetään vanerilevyt runkoon liimamassalla ja ruostumattomilla ruuveilla.

Uudemmassa menetelmässä aloitetaan sahaamalla vanerilevyt muotoonsa, kasataan vene kuparilangalla tai nippusiteillä ja sitten liimataan osat kiinni toisiinsa epoksihartsilla, jonka vahvikkeena käytetään lasikuitukangasta. Uudemmalla menetelmällä rakennettavat vaneriveneet voidaan pinnoittaa epoksilla tai maalata, perinteisellä menetelmällä rakennetut voi myös tervata.

Kumpaankin rakennusmenetelmään soveltuvat rautakaupoissa myytävät vanerilevyt. Erikoisvanereita ei tarvita.

Broilerimänty ei kelpaa veneenrakennukseen

Taidon karttuessa voi alkaa harkita veneen rakentamista myös laudoista joko limisaumaisena tai puskusaumaisena. Puuveneiden rakentaminen aloitetaan perinteisesti etsimällä sopiva puu, kaatamalla se ja sahauttamalla se laudoiksi, mutta venelautaa voi myös ostaa valmiina joiltakin sahoilta.

Lannoitetussa metsässä kasvanutta ns. broilerimäntyä on syytä välttää, koska se ei kestä käytössä eikä välttämättä edes rakennettaessa.

Limisaumaiset puuveneet kootaan niittaamalla kuparisilla venenauloilla ja tiivistetään joko perinteiseen tapaan pikeä, tervaa, pellavaa ja eläinten karvoja käyttämällä tai nykyaikaisilla tiivistysmassoilla. Tärkein osa puuvenettä on kölipuu, jonka ympärille kaikki muu rakennetaan.

Lasikuitua muottiin

Lasikuituveneen rakentamiseen tarvitaan muotti, joita on jonkin verran myynnissä ja vuokrattavina. Rakentaminen aloitetaan muotin kokoamisella, puhdistamisella ja vahaamisella. Vahan päälle levitetään telaamalla tai ruiskuttamalla gelcoat, josta tulee veneen pintamaali. Sen päälle laminoidaan varsinainen lasikuitukerros epoksi- tai polystyreenihartsista ja lasikuitumatosta. Hiilikuitu- tai kevlarmattoakin voi käyttää, jos rakennusbudjetti sallii. Viimeisenä levitetään pintamaali eli topcoat (vain polystyreenihartsin päälle). Muotin irroittamisen jälkeen sahataan, hiotaan ja maalataan veneen reunat ja kiinnitetään runkoon kaikki muut osat.

Lasikuituveneen voi rakentaa myös kokoamalla rungon XPS-levystä ja laminoimalla lasikuidun sen päälle, mutta lasikuidun hiominen on hyvin työlästä ja suojavarusteita vaativaa.

Veneen voi rakentaa muistakin materiaaleista, kuten alumiini- tai teräslevystä hitsaamalla. Uppoumarunkoisen veneen voi rakentaa jopa betonista. On kuitenkin syytä muistaa, että mitä raskaampi vene, sitä suurempi moottoriteho sen liikuttamiseen tarvitaan. Viisimetrinen vanerista rakennettu soutuvene painaa alle 100 kg ja liikkuu kevyesti sähköperämoottorillakin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.