Nuorten uutuusharrastukset

Nuori Bugha voitti 3 miljoonaa dollaria eSport turnauksesta!

Nuorten harrastukset ovat siirtyneet yhä kasvavassa määrin verkkoon. E-urheilukerhoja ja leirejä järjestetään säännöllisesti. Pelikoneita ei välttämättä tarvitse hankkia kotiin, vaan esimerkiksi nuorisokahviloissa ja monitoimitaloilla on koneita, joilla voi pelata. Suomen Elektronisen Urheilun liitto on julkaissut oppaan tukemaan valmennustoiminnan aloittamisessa sekä joukkueen perustamisessa. Pelata voi myös puhtaasti huvin vuoksi, mutta halutessaan nuori voi asettaa itselleen tavoitteita. Harrastustoiminnan lisäksi voi asettaa tavoitteita kilpapelaamiseen.

E-urheilu kilpatasolla

Mikäli nuoren tavoitteet ovat kilpapelaamisessa hän tarvitsee monissa peleissä itselleen pelikavereista koostuvan joukkueen. Ryhmän voi perustaa kokonaan virtuaalisesti, pelikavereiden ei tarvitse tavata säännöllisesti. Toki on mahdollista pelata ryhmässä kavereiden kesken, mutta mikäli haluaa saada aikaan hyviä pelituloksia, voi olla hankalaa saada joukkue kasaan kaveripiiristä. Ryhmä tarvitsee vetäjän, joka organisoi ja järjestää ryhmän toimintaa. Joukkue harjoittelee säännöllisesti, ja harjoittelulla pitää olla sopivat tavoitteet. Eri pelaajat voivat erikoistua erilaisten ominaisuuksien harjoitteluun, jotta osaaminen on monipuolista. Kilpapelaamisessa valitaan myös strategia, jolla kilpailuihin osallistutaan. Kaikkiin mahdollisiin järjestettäviin kilpailuihin ei välttämättä ole järkevää osallistua, vaan kisoista valitaan omaan tasoon sopivat, jotta mahdollisesti jatkuva häviäminen ei lannista. Kilpailuista saa myös arvokasta kokemusta. Ammattilaiseksi ei pääse ilman tavoitteellista ja kurinalaista harjoittelua.

Aikuisempaa nettitarpeeseen ja kivoihin ajanvietepeleihin voi tutustua bonusetu.com sivustolla, jolta löytyy paljon tietoa esimerkiksi nettikasinoista, jotka ovat viime aikoina päässeet varsin näkyvästi myös median sivuille eduskunnan ja jopa ministerien miettiessä, pitäisikö Suomen rahapelijärjestelmä avata ja antaa Veikkauksen lähteä kansainvälisille vesille kehittymään ja kasvamaan.

Tavoitteellinen pelaaminen

Mikäli joukkue on päättänyt, että se haluaa osallistua kilpailuihin, täytyy ryhmän dynamiikkaa ja toimintaa miettiä tarkemmin. Joukkueelle valitaan johtaja, joka voi olla eri henkilö kuin pelin sisäinen johtaja. Joukkueelle valitaan pelityyli. Pelityyli riippuu valitun pelin tavoitteesta. Esimerkiksi Fortnite-tyyppisissä ammuntapeleissä pelityyli voi olla joko hyökkäävä tai puolustava, jolloin tavoitteena on vain säilyä pelissä mukana mahdollisimman pitkään riskejä vältellen. Joukkueeseen osallistuville valitaan hahmot, joita pelataan, ja hahmoille valitaan omat pelityylinsä. Voi olla tarpeellista valita jokaiselle pelaajalle useampia hahmoja, joita vaihdellaan pelitilanteesta riippuen. Jokaiselle hahmolle valitaan asia, johon hahmo erikoistuu. Erikoistua voi vaikkapa tietyn aseen käyttämiseen tai hahmon käyttäytymiseen hyökkäystilanteessa. Peliin on tärkeää tutustua rauhassa ja samalla analysoida omaa pelaamistapaa. Virheitä tutkiskellaan, ja mietitään voisiko asioita tehdä toisin.

Tavoitteellista pelaamista voi aikuisenakin harrastaa, pelaamatta itse yhtäkään lajia, nimittäin laittamalla vetoja urheiluun. Vedonlyöntibonukset ovat tulleet saataville urheiluvetojen yhteyteen sillä suomalaisillekin on entistä enemmän tarjolla eurooppalaisia mahdollisuuksia lyödä vetoa vaikka Suomen mahdollisuuksista selviytä ensi kesän EM-jalkapalloturnaukseen.

Taidot kehittyvät huomaamatta

Vanhempi saattaa huolestua nuoren pelaamisesta, varsinkin jos tuntuu siltä, että nuori ei koskaan tapaa kavereitaan, vaan viihtyy tiiviisti pelikonsolin äärellä kuulokkeet korvilla ja mikrofoniin mumisten. Huoneen ovi saattaa pysyä visusti kiinni pelaamisen aikana. Konkreettisin hyöty, jonka nuori saa pelaamisesta, on kielitaidon kehittyminen. Suurin osa peleistä on englanninkielisiä, ja siten myös useimmiten käytetty kieli moninpelien kommunikaatiossa. Pelatessaan nuori tottuu kuulemaan englantia, ja myös puhumaan rohkeasti. Pelatessa kielitaito kehittyy huomaamatta. Pelaajat ratkovat yhdessä eteen tulevia ongelmia, joka parantaa väistämättä yhteistyötaitoja. Sosiaaliset taidot kehittyvät. Pelatessa usein onnistutaan ja epäonnistutaan vuorotellen, joten myös pitkäjännitteisyys kehittyy. Onnistumisista saa lisämotivaatiota jatkaa. Pelaaminen voi myös helpottaa koulumaailman luomaa stressiä. Se voi auttaa jaksamaan arkea paremmin ja siten tukea myös nuoren hyvinvointia. 

Haitat

Mikäli nuori pelaa paljon, voi pelaamisesta aiheutua fyysistä haittaa niska-, hartia- ja rannekipujen muodossa. Vaivat ovat monelle toimistotyöläiselle tuttuja. Vanhemman kannattaisikin käydä yhdessä nuoren kanssa läpi pelipisteen ergonomia, ja huolehtia että nuori pelaa oikeassa asennossa. Nuori ei välttämättä itse ymmärrä, että huonossa asennossa pelaaminen aiheuttaa turhaa ja ennaltaehkäistävissä olevaa kipua. On tärkeää, että näyttö ja pöytä ovat sopivalla korkeudella, ja tuolissa istuessa on hyvä istuma-asento. Hiirikäden pitää olla rentona, ja levätä pöydällä sopivalla korkeudella. Mikäli nuori pelaa paljon, kannattaa panostaa laadukkaaseen riittävästi selkää tukevaan tuoliin. Myös pelaamiselle kannattaa asettaa aikarajoja, koska liian pitkä yhtämittainen istuminen kuormittaa liikaa kehoa. Olisi hyvä jos nuori muistaisi nousta jaloittelemaan onnistuneen tehtävän tai päättyneen ottelun jälkeen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.