Luova kirjoittaminen – harrastuksista paras?

Kirjoittaminen on yksinkertainen toimenpide, se vaatii vain kirjoitustaidon sekä aikaa, eikä vaadi rahaa tai ylimääräisiä varusteita. Luova kirjoittaminen on palkitsevaa ja lisää kirjoittajan itsetuntemusta, sillä kirjoittaessa tulee tietoiseksi omasta ajattelustaan. Seuraavassa vinkkejä siihen, kuinka päästä alkuun luovan kirjoittamisen harrastuksessa.

Tyhjän paperin pelko

Kirjoittaminen voi tuntua yllättävän vaikealta. Puhutaan niin sanotusta tyhjän paperin kammosta, joka piinaa kirjoittajia. Kun edessä on arkki valkoista paperia (tai tietokoneen tekstinkäsittelyohjelman tyhjä sivu), mieli saattaa tyhjentyä myös, ja aiemmat ideat vaikuttaa yhtäkkiä täysin turhalta.

1) Kirjoita, kirjoita, kirjoita

Luovan kirjoittaminen tapahtuu vain kirjoittamalla. Joskus ihmiset säikähtävät luovaa-etuliitettä, vaikka itseasiassa lähes kaikki kirjoittaminen on jossain määrin luovaa. Jos kriitikko puhelee olkapäällä, on suositeltava tapa päästä siitä eroon ryhtymällä aamusivujen kirjoittajaksi.

Moni luovasta kirjoittamisesta kiiinnostunut on saattanut kuulla luovuustutkija Julia Cameronin aamusivutekniikasta. Idea on yksinkertainen: kirjoita joka aamu kolme sivua käsin paperille mitä tahansa aivojen sopukoista sitten nouseekin. Kirjoita ilman taukoja tai ajattelemista, mitä tahansa mieleen juolahtaa. Vapauden kirjoittamiseen antaa se, että tekstiä ei ole tarkoitus lukea enää koskaan. Mitä järkeä tässä sitten on? Lisää tietoa aamusivuista täällä.

Itsekriittisille tekniikka on erinomainen. Aamusivujen kanssa voi mennä helposti kuukausikin, ennen kuin prosessista alkaa nauttimaan tai edes tottumaan. Kannattaa kuitenkin jatkaa sitkeästi eteenpäin. Pian huomaat, että kirjoittaminen on sinulle kuin toinen luonto. Kannattaa kantaa mukana kirjoitusvälineitä, ideat saattavat pulpahtaa mitä erikoisimmissa paikoissa.

2) Lue paljon ja usein

Kirjoittaja ei elä erityksessä ajastaan. Paras tapa ymmärtää ja oppia kirjoittamaan paremmin on lukea toisten teoksia. Kirja pitää sisällään toisten ihmisten ajatuksia ja tarinat lisäävät empariakykyä. Lukeminen kehittää ajattelua. Joskus kuulee, kuinka internetin tulon myötä ihmiset lietsovat moraalista paniikkia siitä, että ihmiset eivät enää lue. Tämä on täyttä puppua. Itse asiassa vuonna 2019 suomalaisessa markkinassa kaunokirjallisuuden kysyntä kasvoi.

3) Anna aikaa kirjoittamiselle

Ihminen on siitä erikoinen olio, että vaikka se tietäisi nauttivansa jostakin, saattaa se silti jättää sen tekemättä. Harrastuksen tarkoitus on tuottaa iloa ja mielihyvää. Mikä tekee luovasta kirjoittamisesta niin vaativan on sen yksinkertaisuus. Harrastamiseen ei tarvitse kuin kynää ja paperia, tai tietokoneen, mutta siitä eteenpäin kaikki onkin omalla vastuulla. Tämä saa monen ahdistumaan, ja hieno harrastus jää alkutekijöihin. Monet saattavat kokea hankaluutta lähteä salille, vaikka tietävätkin, että jälkikäteen olo on mitä euforisin. Siksi moni päätyykin ohjattuun ryhmäliikuntaan, joka motivoi paikan päälle. Vastine tälle kirjoittamisen maailmassa ovat kirjoittajatapaamiset, joissa istutaan yhdessä alas kirjoittamaan – ainoa ero on siinä, että jokainen edistää omaa projektiansa.

Oli kirjoittamistapaamiset sinun juttusi tai ei, pidä huoli siitä, että raivaat aikaa kirjoittamiselle. Tämän voi jopa laittaa kalenteriin. Aluksi kannattaa olla , ettei kirjoitusinto lannistu. Mieluummin tekee vähän useammin kuin lataa kalenteriin yhden maratonsession, johon lataa valtavia odotuksia itselleen. Kyse ei ole tuloksista, vaan on tapojen luomisesta.

Kirjailijapolkuja

Kansalliskirjailijamme Mika Waltari uskoi, että kirjailija tarvitsee tapahtumarikkaan elämän voidakseen kirjoittaa kirjallisuutta. Hänen piikikäs 1935 vuonna kirjoittamansa Aiotko kirjailijaksi -opaskirja antaa arvokkaita neuvoja vielä tämän päivän kirjoittajillekin. Kirjoittaakseen aiheesta ei välttämättä tarvitse lähteä kokemaan kaikkea itse, mutta asiaan perehtyminen ja opiskelu etukäteen auttaa. Waltari lienee oikeassa ainakin siinä, että ihmisen historia ja kokemusmaailma on se taustakehys, jonka kautta hän katsoo maailmaa, ja tämä jos mikä vaikuttaa myös omaan kirjoittamiseen.

Polkuja kirjoittajaksi on kuitenkin yhtä monia kuin kirjoittajiakin.

George R. R. Martin, Game of Thrones -sarjan luojan megalomaaninen tv-sarja perustui miehen The Songs from Fire and Ice -kirjasarjaan. Televisiotuottajana työskennellyt Martin koki turhautumista tv-käsikirjoittamisen rajoittavuuden takia, ja päätti päästää mielikuvituksensa valloilleen fantasiakirjallisuuden puolella. Lopputuloksena oli kirjasarja, josta muokattiin HBO:lle yksi aikamme merkittävimmistä tv-sarjoista.

Franz Kafka oli lakimies, joka kirjoitti töiden jälkeen öisin, ja tässä prosessissa loi esimerkiksi Metamorfoosi-teoksen, jossa kauppamatkustaja muuttuu yön aikana torakaksi.

Modernimpi esimerkki on Maria Konnikova, venäläinen kirjoittaja ja pokeriammattilainen, jonka kirjat ovat yltäneet New Yorkin bestseller-listalle – mikä ei ole mitenkään pieni saavutus kirjoittajalta, jonka äidinkieli ei ole englanti. Kirjallisuuden klassikko Kirjoittajatarinoita on liian monta kerrottavaksi – yksi niistä voi olla sinun, jos päätät lähteä luovan kirjoittamisen polulle.”

Kirjoituskoulu vai oma tie?

Monet kirjoittajat ovat kokeneet kirjoituspiireistä ja kirjoituskouluista olevan hyötyä omalle tekemiselle. Suomessa löytyy kansanopiston kurssseja ympäri maan, ja luovaa kirjoittamista voi opiskella jopa yliopistossa. Esimerkki arvostetusta kirjoittajakoulusta on Kriittisen Korkeakoulun kirjoittajakoulu Helsingissä, missä kirjailijat ja kustannustoimittajat opettavat. Kurssi on osa-aikainen ja sopii töiden ohella tehtäväksi, mutta vaatii pitkäjänteisyyttä. Kaksi vuotta kestävästä koulusta on vuosien varrella kuoriutunut lukuisia kirjailijoita. Viita-akatemia Tampereella sekä Oriveden Opiston kirjoittajakoulu ovat niin ikään arvostettuja opinahjoja luovan kirjoittamisen saralla.

Suhtautuu kirjoittamiseen sitten mukavana vapaa-ajanpuhteena, tai hieman kunnianhimoisemminkin esikoiskirjan julkaisu mielessä siintäen, on kirjoittaminen kaikissa muodoissaan yksi parhaista harrastuksista, joka parantaa ajattelua ja pitää mielen virkeänä. Luovia kirjoitushetkiä!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.