Harrastuksena musiikki

Joudut kuulemaan musiikkia lähes päivittäin, halusitpa sitä tai et. Musiikki kuuluu jokaisen maapallolla asuvan ihmisen elämään jollakin tavalla. Musiikin alkuperää ei tarkoin tunneta, mutta tutkimusten mukaan sitä on käytetty viestinnän keinona jo ennen puheen kehittymistä ja vuosituhansien saatossa tästä viestinnän muodosta on kehittynyt viihteen muoto jota lähes jokainen ihminen kuluttaa tavalla jos toisella. Musiikin kuuntelemisen lisäksi musiikkia voi harrastaa monin tavoin: soittamalla jotakin soitinta, laulamalla, säveltämällä, sanoittamalla tai tuottamalla. Musiikin harrastaminen on loistava tapa purkaa tunteitaan sekä käsitellä niitä ja ilmaista itseään. Ja mikä parasta, musiikki ei tunne rajoja joten se on kautta aikain toiminut loistavana ilmaisutaiteen kenttänä.

Musiikki edistää aivotoimintaa

Siinä missä liikunnalliset harrastukset vaikuttavat fyysiseen kuntoon ja toimintakykyyn, musiikilla on suuri vaikutus henkiseen hyvinvointiin ja aivotoiminnan kehitykseen. Useiden yliopistojen tekemien tutkimuksien mukaan musiikkiharrastukset vaikuttavat laaja-alaisesti aivoihin ja niiden kehitykseen. Musiikki vaikuttaa muun muassa lyhyt- sekä pitkäkestoiseen muistiin, tunne-elämän toimintoihin, tarkkaavaisuuteen, kuulotoimintaan sekä motoristen taitojen kehittymiseen. Musiikkia voidaan käyttää myös terapiatoiminnassa koska sen avulla ihminen voi päästä tarkastelemaan omaa minäkuvaansa, identiteettiään sekä tunteitaan. Musiikki myös edistää oppimista, koska musiikkiharrastuksessa tarvitaan keskittymistä sekä kognitiivisia taitoja. Musiikilla voi luoda myös itselleen erilaisia tunnetiloja, tai vahvistaa jo valmiina olemassa olevia.

Musiikin harrastamisen voi aloittaa milloin vain. Moni ihminen saattaa miettiä vaikkapa soittoharrastuksen aloittamista, mutta he eivät konkretisoi haluaan aloittaa koska he saattavat miettiä olevansa esimerkiksi liian vanhoja. Musiikkiharrastukset eivät katso ikää ja sellaisen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, vauvasta vaariin, koska aivot oppivat aina. Musiikkia voi harrastaa monin tavoin, soittamisesta kiinnostuneet voivat aloittaa harrastuksen esimerkiksi musiikkiopistoissa joissa opetetaan sekä musiikin teoriallisia perusteita että instrumentin soittamista. Myös monet ammattilaismuusikot pitävät yksityisiä tunteja joissa he opettavat vaikkapa jonkin tietyn instrumentin soittamista. Laulamista voi harrastaa esimerkiksi kuoroissa, tai ottamalla yksityisiä laulutunteja. Jotkut musiikinharrastajat haluavat opetella instrumenttinsa salat itsekseen omassa rauhassaan.

Nykyisin Internetistä löytää useita sivustoja jotka tarjoavat opetusta eri instrumenttien soittamiseen tai vaikkapa laulamiseen. Esimerkkinä tällaisesta internetissä toimivasta musiikkiopetuksesta toimii suomalainen Rockway, josta löydät 120 opettajaa joiden avulla voit oppia instrumentinsoitosta musiikin tuotannon perusteisiin. Myös älypuhelinten sovelluskaupoista löytyy erilaisia sovelluksia, joiden kautta voit oppia esimerkiksi kitaran- tai pianonsoiton alkeet ja perusteet. https://www.rockway.fi/

Musiikki on rajaton kenttä, jossa standardeja ei tunneta, ja jossa kaikenikäisillä on mahdollisuus toteuttaa sekä ilmaista itseään. Erilaisia musiikkityylejä- ja genrejä on rajattomasti ja se tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden löytää musiikin kentältä jotakin minkä sytyttää kipinän musiikkiin ja josta saa sisältöä arkeen kuin juhlaan. Näitä musiikin tyylilajeja voi myös yhdistää ja luoda jotakin omaa. Myös pitkälle viety musiikkiharrastus saattaa konkretisoitua jopa ammatiksi. Niin kuin muissakin harrastuksissa, musiikkiharrastuksessa on tärkeää uskaltaa heittäytyä ja antautua musiikin maailmaan ja musiikillisen harrastuksen vietäväksi.

Tämä harrastus antaa enemmän kuin ottaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.