Harrastuksena internet

Jos itselläni oli 80-luvulla eräänlaisena harrastuksena kirjasto ja kirjat, niin voisin uskoa, että nykyään monelle nuorelle ja aikuisellekin internet on harrastus – sen kaikkine hyvine ja huonoine puolineen. Ja sanotaan netistä mitä sanotaan, niin ainakin siellä on paljon kaikkea saatavilla.

Tiedonjanoon loputon lähde

Internetissä olevan tiedon määrä kasvaa joka sekunti, eli kukaan ei voisi mitenkään ehtiä lukemaan sitä kaikkea. Hyvä jos ehtii lukemaan osan siitä, mitä itseä enemmän kiinnostaa. Internet on tuonut myös hieman uuden katsantokannan kaikkeen materiaaliin, eli lähdekriittisyyden. Tuolloin omassa nuoruudessa kirjoitettu sana oli luotettavaa, luotettiin että tietyt asiat olivat fiktiota ja toiset totta, nyttemmin on paljon tuosta toisesta totuudesta tullut ilmi, ettei se ollutkaan niin selkeää totuutta. Samalla kun monet valemediat ovat ottaneet sijaa netistä, on noussut tarve kouluttaa lapsia jo peruskoulussa huomaamaan erilaiset kirjoitukset ja niiden lähteet, jotta vanhempana voisi edes yrittää huomata, mikä on totta ja mikä ei, eikä uskoisi aivan kaikkea lukemaansa netistä.

Netti pelialustana

Internet on tuonut tullessaan myös todella valtavan pelikirjaston kaikille netin käyttäjille ja käytännössä kaikille kielille. Joskus vielä oli, että suomenkielistä palvelua oli vaikea saada Suomen rajojen ulkopuolelta, niin nykyään sekään ei ole ongelma. Otetaan esimerkiksi suomalaisille suunnatut pelipaikat netissä, on sitten kyse toimintapeleistä, nettikasinoista tai ajanvietepelaamisesta, on niiden asiakaspalvelu sekä pelitkin jo varsin pitkälti suomenkielisiä.

Netistä löytyy pelejä niin lapsille, nuorille, nuorille aikuisille kuin myös vanhemmalle väestölle ja mikä nykyaikaan jo kuuluu, niin netissä on pelattu sen verran aikaa, että tänä päivänä voi ensi kertaa historiassa pelata saman perheen isoisä, lapsi ja lapsenlapsi samaa peliä. Olemme siis päässeet ensimmäistä kertaa tilanteeseen, missä kolme sukupolvea nettipelaajia on olemassa ja pelaamassa.

Suomen kielen tuleminen myös peliympäristöihin on luonnollisesti helpottanut uusien pelaajien tulemista pelaajiksi. Vaikka monet suomalaiset oppivatkin englanninkielen perusteet koulussa, on kuitenkin pelimaailmoissa monelle yhä tärkeätä suomen kieli. Suomen kielen merkitys kasvaa huomattavasti, jos itse pelaaminen vaatii erilaisten sääntöjen lukemista tai asiakaspalvelun kanssa kontaktoimista. Silloin kun asiakaspalvelu on suomeksi, on luonnollista, että suomalainen asiakas on enemmän siitä hyvillään, kuin jos joutuisi käyttämään vierasta kieltä, osaisi sen sitten kuinka hyvin tahansa.

Monella alla on myös markkinointivaltti, että asiakaspalvelu sekä koko sivusto on suomenkielellä. Suomenkielisyys on tuonut Suomen markkinoille myös muitakin myyntisivustoja ja nettikauppoja, joiden todellinen kotimaa on jopa hieman piilossa kaiken tuotetiedon yms takana.

Nettipelien hyvänä puolena on myös se, ettei pelaajan tarvitse tilata mitään oikean postin kautta, eli kotiin ei tule ladattavia medioita eikä pahvilaatikoita, vaan kaikki tapahtuu sähköisesti omalle koneelle ladattuna suoraan netistä, tai joidenkin pelien kanssa ei tarvitse edes ladata mitään, vaan kaikki tapahtuu selaimen päällä ilman latauksia.

Bloggaajaksi

Aiemmin tekstejä kirjoiteltiin pöytälaatikkoon, nykyään ne kirjoitetaan suoraan nettiin – on syntynyt täysin uusi ammattikunta eli bloggaajat ja niistä vielä videoversio eli vbloggaajat… nykyään hyvällä bloggaajalla voi olla enemmän lukijoita kuin paikallisella lehdellä!

Uutiset ja sää

Ennen vanhaan odotettiin aina kahdeksan tai yhdeksän uutisia ja sitten jo puoli kymmenen uutisia, tai mihin aikaan se nyt olikaan. Iltauutiset olivat joka tapauksessa se television päivittäin pääasia, joka kertoi mitä maailmalla oli tapahtunut. Tuo puolituntinen uutispaketti yritti sitten pitää sisällään sekä kotimaan, että ulkomaiden pääuutiset, ja me katsojat olimme tyytyväisiä. Nykyaikana voimme katsoa erilaisista suoratoistopalveluista ja nettilähetyksistä uutisia ympärimaailman käytännössä vuorokauden ympäriinsä. Nykyaika on viimeistään näyttänyt meille internetin välityksellä, että maailmassa tapahtuu koko ajan ja joka puolella ja todella paljon – eikä meillä ole oikeasti mitään keino ymmärtää sitä kaikkea – joten ei ole mitenkään ihme, että internetin ihmeelliseen maailmaan voi oikeasti uppoutua kokonaan.

Tiedon filtteröinti

Jollet käytä netissä seikkaillessasi mitään erillistä ohjelmaa tai suojaa selaintasi, koko liikkumisesi on erilaisten sivustojen saatavilla ja sitä tietoa käytetään hyväksi, kun menet sosiaaliseen mediaan, nettisivuille joilla on mainoksia tai kun teet tavallisen Google haun. Google ja muut sivustot pyrkivät parhaansa mukaisesti toimittamaan sinulle näkyville sellaisia aiheita ja sivustoja, joista olet historiassa pitänyt, tai vähintäänkin siitä aihepiiristä. Siksi esimerkiksi aihepiiri, jota olet lueskellut ympäri uutissivustoja, tulee sinulle vastaan myös mainosten muodossa. Google pyrkii filtteröimään kaikesta tietomäärästä oman käyttöhistoriasi perusteella parhaat tulokset, eli Google ei näytä kaikkea mitä on saatavilla.

Kokeile viikko netissä selaimesi ingognito ominaisuudella – muuttuiko mikään?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.